måndag 25 oktober 2010

Klaustrofobiskt i Das Bunker

I helgen gick vi på en guidad visning på Sammlung Boros - en grymt häftig upplevelse som verkligen rekommenderas!

Das Bunker, som byggnaden kallas, ritades av arkitekten Karl Bonatz och stod klar 1942. Syftet med bunkern var bl.a att kunna erbjuda skydd för boende i området. Efter murens fall blev den då tomma byggnaden en plats för diverse klubbar och S&M-fester. "The bunker establishes its new image as toughest club in the world with techno-, fetish-, and fantasy parties" (1992). Läs en bra sammanfattning om bunkerns historia här.

2003 köper reklamsnubben och konstsamlaren Christian Boros bunkern för att kunna samla alla sina alster på ett och samma ställe. Bunkern gjordes om invändigt och den första guidade visningen hölls 2007. Idag är det en av Berlins största privata samlingar av samtida konst med verk av bland andra Olafur Eliasson och Damien Hirst. Kuriosa: På taket av bunkern lät Boros bygga ett lyxigt penthouse där han tydligen bor på helgerna. I en intervju säger han "It's a good thing I'm a little crazy, I saw no problem in buying the bunker".

Visningen tog 1,5 timme och bjöd på storslagen konst i trånga, klaustrofobiska utrymmen. Allt föll oss inte i smaken, men hur som helst var visningen och platsen i sig en upplevelse utöver det vanliga.


Info
Boka visning i god tid på deras hemsida - Sammlung Boros har bara öppet på helger (fre-sön) 10-18, varje visning tar ca 1,5 timme.
Pris: 10 euro (student 6 euro)
Adress: Reinhardtstrasse 20, Mitte
S, U-bahn: Oranienburger Strasse eller Friedrichstrasse

1 kommentar:

  1. Hej Janniche! Oj, vad jag blev förvånad över en kommentar. Jag som följt er ett tag=) Ja, SEO är ett nyfunnet intresse. Inte bara öppnar sig en ny värld iom flytt till Berlin, utan dessutom SEO. Fascinerande! Hoppas er höstvistelse i Berlin var fin!

    SvaraRadera