onsdag 6 januari 2010

Vi har en lägenhet i Berlin!

Marienburgerstrasse 8
Glädje!!! Trots att det inte såg ljust ut för oss efter dagens, och resans, enda lägenhetsvisning har vi nu i sista sekund signat ett kontrakt för en liten etta på 25 kvm i Prenzlauer Berg. Närmare bestämt på Marienburger St.

Så här gick det till:

Vi hade kollat på sajten Immobilienscout24.de ett bra tag och hittat ganska många intressanta objekt. Det var dock inte så många som skulle visas just de dagarna vi skulle vara här, men några hade vi siktat in oss på: en i Friedrichshain (som senare visade sig vara i ett ganska ruffigt och tråkigt område nära Ostkreutz), en i Neukölln och en i Prenzlauer Berg. Efter att ha varit och tittat i de olika områdena kom vi snabbt fram till att lägenheten i Prenzlauer var den vi allra helst ville ha. Så vi mailade mäklaren och skrev att vi ville komma på visningen.

Kl 16.30 idag stod vi utanför porten på Marienburger St och väntade. Det var kanske 10 andra där, så redan då tänkte vi att det skulle vara kört. Varför skulle de hyra ut lägenheten till oss som inte ens är tyskar..? En trevlig mäklare visade oss en av lägenheterna som skulle hyras ut, men inte den vi hade hoppats på - killen som bodde där var nämligen inte hemma och därför fick vi inte se den. Mäklaren talade som tur var engelska och förklarade att skicket i den lilla lägenheten var samma som i den vi fick se, men att vi var tvungna att boka ett nytt visningsdatum om vi ville komma och titta.

Eftersom vi åker imorgon bitti skulle vi inte hinna boka in oss på en ny visning så vi bestämde att vi kör på lägenheten ändå. Lite galet kanske, men det var den enda lägenheten i Prenzlauer vi hittat som har en hyra på under 300 euro inkl värme. Så vi chansade, ringde upp mäklaren och frågade om vi kunde få hyra lägenheten och om det gick bra att sköta all kontraktsmeck via fax eller e-post. Mäklaren meddelade då att vi kunde få skriva på nu ikväll och att han kunde komma förbi med alla papper, vilket han också gjorde(!) En halvtimme senare satt han här i köket med kontraktet, berättade och förklarade alla detaljer och frågade t.o.m om vi ville be någon annan, tysktalande, att läsa igenom kontraktet åt oss. Vi sa att vi hade en vän här i Berlin som kan tyska och mäklaren sa att han kunde komma tillbaka lite senare när vi var säkra på att vi ville skriva på.

Efter att vår vän läst igenom kontraktet och meddelat att hon inte hade hittat några konstigheter ringde vi upp mäklaren igen och berättade att vi var redo att skriva på. Så från och med den 1 februari har vi alltså en egen lägenhet här i Berlin. Mycket spännande!

Vi trodde aldrig att det skulle vara så enkelt, men jag antar att vi hade väldigt mycket tur också - det var först till kvarn helt enkelt. Vi har förvisso inte sett lägenheten än, men den är säkert toppen. Vi åker ner igen den 5 februari och hämtar nyckeln. Bilder kommer då!

Fråga om ni undrar nåt så svarar jag i kommentarsfältet! Det går även bra att maila på bloggen@bloggaiberlin.com.

5 kommentarer:

 1. lite sent svar kanske, men tack tack :)

  SvaraRadera
 2. hur är det kontraktperioden? finns det nått minimum som 1 år eller är det månadsvis? deposition?

  SvaraRadera
 3. hej!
  det är ingen satt kontraktstid utan det är så länge vi vill ha lägenheten. vi betalar hyra månadsvis och har 3 månaders uppsägningstid. vi betalade 400 euro till mäklaren och 3 månaders deposition till hyresvärden.

  SvaraRadera
 4. Det är verkligen en trevlig procedur för att hyra lägenheten. Jag hittade verkligen på plats är det öppet att hyra?

  hyra ut lägenheter

  SvaraRadera