lördag 9 januari 2010

Kaution och Provision

Nu när jag vet:
Kaution är en deposition som oftast brukar motsvara 3 kallhyror. Ibland kan man få dela upp betalningen, men oftast ska allt betalas på en gång. Depositionen får man tillbaka då man säger upp kontraktet.

Provision är en förmedlingsavgift och betalas till mäklaren. Provisionen varierar och kan bli ganska dyr. Vi betalade 398 euro. De flesta bostäder som annonseras förmedlas via mäklare, men ibland dyker det upp provisionsfria läggor. Denna kostnad får man inte tillbaka.

2 kommentarer:

 1. Är det möjligt att slippa betala kaution ?
  T.ex. om man hyr ett rum av en privatperson eller liknande.

  Har ni nån koll på hur svårt det är att få ett hotelljobb t.ex. om man kommer ifrån Sverige och inte pratar perfekt tyska??
  Eller något annat jobb som inte kräver någon utbildning.

  mvh Alexander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Om du hyr ett rum är det nog inte säkert att de kräver en kaution, såvida uthyrningen inte sker via en mäklare. Kolla in sajten http://www.wg-gesucht.de/ där man kan leta efter kollektivboende (provisionsfrei skriver de).

   Ang jobb får man nästan åka dit och höra sig för, caféer har ibland lappar uppsatta där de söker personal. Kan tyvärr inte svara på hur svårt det är att skaffa jobb, men så länge man kan språket någorlunda är det inte omöjligt, det jobbar trots allt en hel del svenskar i berlin.

   Lycka till!

   Radera